Ljiljana Vukelja

Pijanistkinja LJILJANA VUKELJA posle završenih studija u klasi Nevene Popovoć i doktorata u klasi Dejana Sinadinovića odlazi na usavršavanje kod Mišela Berofa u Frajburg (Nemačka). Sledeća faza usavršavanja vodi je na Konzervatorijum u Lozani   kod pijaniste i dirigenta Žan-Fransoa Antoniolija, sa kojim je ostvarila i profesionalnu saradnju, nastupajući kao solista sa orkestrom i Antoniolijem kao dirigentom. Istovtemeno je aktivno učestvovala i na majstorskim kursevima  J. Sljesarjeva, M. Dalbertoa, D. Baškirova, S. Dorenskog.

Laureat međunarodnog takmičenja „Havendiše Muzikfestšpile“ u Nauenu (Nemačka 2006.), gde dobija i specijalnu nagradu za izvođenje savremenog dela, kao i međunarodnog takmičenja „Adilia Alieva“ u Gajaru (Francuska 2004.), gde joj je dodeljena i posebna nagrada za najbolje izvođenje zadate kompozicije, Ljiljana Vukelja je dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na takmičenjima za nlade u Rimu, Tortoni i Ankoni (Italija).

Ljiljana Vukelja je kao solista i kamerni muzučar nastupala u svim značajnijim salama u Beogradu (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Skupštine grada i dr.), širom Srbije, u Republici Srpskoj, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD.

Kao solista, Ljiljana je nastupala sa orkestrima Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS, UA “BINIČKI”, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom “Pro Klasika” i dirigentima kao što su Žan Fransoa Antonioli, Emil Simon, Jordan Dafov, Anatolij Novicki, Vensan Montej…

Takođe, nastupala je i na festivalima BEMUS, BELEF, BUNT, Tribina kompozitora, Festival minimaluzma (Srbija), “Muzički Temišvar” (Rumunija), “Havelendiše Festšpile”, “Movimentos” (Nemačka), “Galvej mjuzik festival” (Irska).

2013. Vukelja je saradjivala  u produkcijama  Irskog igračkog ansambla “Febjuloz bist” izvodeći sa njima balete “Petruška” i “Posvećenje proleća” Igora Stravinskog u aranžmanu za klavir četvororučno na festivalima u Srbiji, Irskoj i Nemačkoj.

Sezone 2016/17, u duu sa pijanistom V. Cvijićem izdala je CD sa muzikom za dva klavira kompozitora Vladimira Tošića.

U maju i junu ove godine (2019) u duu sa violončelistkinjom Sandrom Belić ostvarila je turneju po gradovima Crne Gore i Hrvatske, koja je bila veoma zapažena i propraćena. 

Ljiljana Vukelja radi kao vanredni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.