MEMNON duo

Кatarina Jovanović je jedan od najlepših i najekspresivnijih glasova na operskim i koncertnim podijumima Evrope. Diplomirala i magistrirala u Beogradu i usavršavala se u Londonu na čuvenoj Gildhol školi za muziku. Studirala je klasično pevanje kod Irine Arsikin, Rudolfa Pirneja, Dženis Čepman, Dženin Reis. Pohađala je majstorske radionice Tomasa Кvasthofa i Dmirtija Hvorostovskog. Učila je i od Grejema Džonsona, Ditriha Fišera Diskaua i Radmile Bakočević.

Tumačila je Violetu Valeri, Tatjanu, Linu (Stifelio), Leonoru (Trubadur), Normu, Margaretu, Mimi, Aidu, Ameliju (Bal pod maskama), Dona Anu, Viteliju, Groficu Almaviva, Elektru (Idomeneo), Madalenu (Andrea Šenije), Boginju Кali (Dve glave i devojka) itd.

U gotovo dvadesetogodišnjoj karijeri nastupala u koncertnim dvoranama, na operskim scenama i festivalima od Beograda do Oranža, Londona do Brizbejna, Pariza do Čikaga, Berlina do Peralade. 2019. godine održala master klas i koncert

sa pijanistom Dejanom Sinadinovićem na Univerzitetu u Haikou u Kini. Sarađivala je sa umetnicima kao što su Dejvis, Elder, Ešenbah, Rostropovič, Višnjevskaja, Domingo, Кazadesus, Mersije, Radulović, Manof, Dukro, Fonten, Bouman, Mula, Raimondi, Sinadinović, Кinka, Žebeljan, Stefanović, Jovanović… Snimala je za Bibisi, Frans 2 i 3, ARTE, Meco itd.

2000. godine Кatarina Jovanović je snimila cd sa pijanistom Brunom Fontenom i klarinetistom Floranom Eoom za Transart Lajv.

Sledeći disk snimila je 2011. za Naksos sa Žan Кlodom Кazadesusom i Nacionalnim orkestrom iz Lila. Ovaj snimak Bizeovih dela je izabran za cd meseca časopisa Gramofon. Bio je i na godišnjoj listi najboljih snimaka BBC magazina. Кatarina Jovanović je bila umetnička direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanredni profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde predaje solo pevanje.

Dobitnica je Granprija (prve nagrade) i nagrade publike na takmičenju Montserat Кabalje, Nagrade za najboljeg mladog umetnika UMUS-a itd. Takođe je bila finalista takmičenja Plasido Domingo – OPERALIA u Vašingtonu. Dva puta je nominovana za najvažniju francusku muzičku nagradu Viktoar de la muzik.

Кatarina Jovanović je nosilac ordena Viteza umetnosti i književnosti francuske vlade. Pored svoje osnovne karijere klasične pevačice i operske umetnice, Кatarina se bavi i glumom u pozoruštu i na filmu. Кatarina je vokalni solista i jedan od osnivača benda Bela Tehnika. Sa pijanistom Dejanom Sinadinovićem sarađuje u ansamblu Memnon duo.

 

Dejan Sinadinović, pijanista, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Preko svojih profesora Arba Valdme i Eliso Virsaladze je na linijama značajnih pedagoških tradicija – sa jedne strane od Artura Šnabela a sa druge – Jakova Zaka i Henriha Nojhausa. Nastupa u prestižnim evropskim koncertnim dvoranama. U proteklih deset godina je održao preko stotinu solističkih resitala na evropskim festivalima (Italija, Francuska, Španija, Poljska, Nemačka, Belgija, Švajcarska, Engleska, Crna Gora, Grčka, Severni Kipar, Danska, Turska, Rusija, Rumunija, Kina).

Nastupao sa poljskim filharmonijskim ansamblima u Ržešovu (Betovenov prvi Koncert za klavir i orkestar) i Vroclavu (Šopenov klavirski Koncert f mol), Simfonijskim orkestrom Rima (Mocartov Klavirski koncert c mol KV491), sarađivao sa kvartetima Artis i Minetti (sa kontrabasistom Jozefom Niderhamerom) iz Beča, i italijanskim kvartetom Meridies, kao i kvartetom solista u okviru Maler akademije u Bazilikati (Bramsov Kvintet, Mocartov Koncert KV415, Šostakovičev Kvintet i Trio).

Objavio je tri kompakt diska za špansku izdavačku kuću KNS Classics sa delima Roberta Šumana, Franca Lista, Aleksandra Skrjabina, Vasilija Mokranjca i Sezara Franka. U sezoni 2017. nastupao sa ansamblom Synergia6 na festivalima u Zadru (Glazbene večeri u Sv. Donatu) Osoru (Osorske glazbene večeri), Budvi (Grad teatar) i Dubrovniku (Dubrovačke ljetne igre).

U različitim kamernim sastavima nastupa sa klarinetistom Milanom Miloševićem, čelistom Niklasom Epingerom, violinistom Nemanjom Radulovićem, pevačicama Katarinom Jovanović (Memnon duo) i Anetom Ilić, fagotistom Žarkom Perišićem. Predsednik je Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, osnivač i umetnički direktor Prolećne pijanističke fešte, beogradskog festivala posvećenog klaviru.