Metamorfozis

Kamerni ansambl Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, dela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Metamorphosis je fleksibilni aparat, koji u svojoj osnovi ima sastave od gudačkog kvarteta do gudačkog orkestara, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo dodavanjem instrumenata, već i upotrebom elektronskog zvuka, mikstmedija i teatarskih elemenata. Sve ovo omogućava učešće ansambla u širokom spektru projekata – od „klasičnih“ koncertnih nastupa do savremenog muzičkog teatra, od Baha do Pjacole.

Želeći da doprinese ne samo promociji, već i razvoju srpske muzike, Metamorphosis je posebno posvećen poručivanju i premijernom izvođenju dela domaćih autora. Tokom svog relativno kratkog postojanja, premijerno je izveo impozantan broj kompozicija posvećenih upravo ansamblui Saši Mirkoviću.

Od svog osnivanja 2005. godine, ansambl sarađuje sa verovatno najuspešnijim srpskim predstavnikom world music pravca, kompozitorom Goranom Bregovićem, sa kojim, u okviru projekata Orchestra for weddings and funeralsTolerant Heart, Alcohol i Memoirs of Queen Margot, svira na brojnim turnejama, na festivalima i u koncertnim dvoranama širom sveta – Teatar Tuluz, Filharmonija Esena, Avory Fisher Hall Linkoln centra, Carnegie Hall (Njujork), Walt Disney Hall (Los Anđeles), u dvoranama Luksemburške, Čikaške i Izraelske filharmonije, Opere u Sidneju, Palau de musica (Barselona)…

Ansambl je poslednjih godina posvećen i sopstvenim projektima. Prvi takav nastup održan je u okviru beogradske proslave Svetskog dana muzike, 21. juna 2010. a u decembru iste godine održan je izuzetno uspešan i posećen koncert na Festivalu KoMA (Koncerti Mladih Autora) u Dvorani Beogradske filharmonije. Na inicijativu Saše Mirkovića šest mladih autora veoma različitih poetika, specijalno za ovu priliku komponovali su nova koncertantna dela za violu i kamerni orkestar što je doprinelo obogaćivanju oskudne ovdašnje koncertantne literature za violu. Još jedan značajan projekat ansambla je i celovečernji nastup sa svetski poznatom violinistkinjom Vanesom Mej u februaru 2011. godine u Beogradskoj areni, kao i originalni nastup na Festivalu Dani orgulja. Godinu 2012. obeležili su nastupi na festivalima u zemlji kao i brojni samostalni projekti. Tokom 2013. nastavljena je saradnja sa Goranom Bregovićem, na koncertima u Švajcarskoj, Austriji i Španiji, kao i rad na novom programu kojim se Metamorphosis predstavio publici na festivalima Grad-teatar u Budvi i BEMUS u Beogradu. Godina 2014. je obeležena pripremama za desetogodišnji jubilej ansambla (2015) i intenzivnim radom na izdavanju tri kompakt diska. 2015. godina u znaku proslave jubileja donela je veliki broj premijera, kako domaćih tako i inostranih autora i predstavila ansambl u punom sjaju.