Milena Stanišić

Milena Stanišić je redovni profesor za užu umetničku oblast harfa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Preko petnaest godina bila je zaposlena u Narodnom pozorištu kao solo harfista u Orkestru Beogradske opere i baleta. Takođe je bila stalni saradnik orkestra Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, i većine drugih orkestara u zemlјi, kao i nekoliko orkestara u regionu Stanišić je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Milice Barić. U periodu 1995-1997 usavršavala se kod prof. Frenka Sternfelda na Kralјevskom Koledžu za muziku u Mančesteru (Royal Northern College of Music). 2016. godine uspešno je odbranila Doktorski umetnički projekat pod mentorstvom redovnog profesora Ljilјane Nestorovske na FMU u Beogradu.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar. Izdvajaju se solistički resitali na Festivalu harfe u Rio de Žaneiru, koncerti na festivalu „Severna lira“ u Marijisnki teatru u Sankt Peterburgu, brojni koncerti na Festivalu harfe u Beogradu, nastupi na Svetskim kongresima harfe u Ženevi, Vankuveru, Sidneju i Hong Kongu, kao i nekoliko svetskih premijera, odnosno prvih izvođenja u Srbiji koncerata za harfu, duo ili kvartet harfi uz pratnju orkestra. Kao član dua „Floral“ (sa flautistkinjom Stanom Krstajić) objavila je dva kompakt diska sa muzikom za flautu i harfu.

Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prva specijalna nagrada na takmičenju Petar Konjović u Beogradu (1994), i prvo mesto na takmičenju Mladi muzičar godine u Velikoj Britaniji (1997). Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Snimci sa njenih koncerata redovno se emituju na RTS Digitalu i Radio Beogradu. Jedan je od osnivača Međunarodnog festivala harfe u Beogradu (2002), i od tada je Umetnički direktor Festivala. Već nekoliko godina je predsednik Udruženja harfista i prijatelјa harfe Srbije.