Nemanja Stanković

Nemanja Stanković srpski je violončelista i doktor umetnosti, koji važi za jednog od najupečatlјivijih srpskih umetnika mlađe generacije.

Rođen je u Kragujevcu, gde je kao učenik generacije završio srednju muzičku školu u klasi Bože Saramandića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Sandre Belić, kao Student godine. Na Bečkom konzervatorijumu studirao je u klasi Natalije Gutman i 2013. sa najvišim pohvalama stekao diplomu master umetnosti. Postdiplomske studije pohađao je na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu kod Enrika Broncija, kao i u Firenci (Scuola di Musica di Fiesole) u klasi Natalije Gutman i Elizabet Vilson. Marta 2015. odbranio je svoju doktorsku disertaciju na FMU u Beogradu kao najmlađi srpski nosilac titule doktora u oblasti umetnosti.

Stanković je imao solističke nastupe sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Camerata Serbica, Italijanskim omladinskim orkestrom (OGI), Češkim virtuozimaGudačima sv. Đorđa, Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Bitolјskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU u Beogradu, Kristianstad symfoniker, Norbal… Kao solista, sarađivao je sa dirigentima Rafaelom Pajareom, Fabrisom Bolonom, Bojanom Suđićem, Noamom Zurom, Denisom Šapovalovim, Bilјanom Radovanović, Le Fi Fijem, Nikolom Paškovskim…

Od septembra 2017. godine nastupa kao član klavirskog trija Immersio sa kojim nastupa beleži nastupe u SAD, Kanadi, Japanu, Meksiku, Danskoj, Turskoj, Austriji, Francuskoj, Gruziji, Ukrajini, Senegalu, Tunisu, Hrvatskoj, na Malti.

Kao kamerni izvođač, sarađivao je i sa Nemanjom Radulovićem, Sandrom Belić, Gabrijelom Felcom, Jurijem Revičem, Janom Foglerom, Ester Hafner, Stankom Madićem, sa gudačkim kvartetima Noûs (Italija) i Epoque (Češka), sa trijom Pokret.  

Nagrađivan je kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Licenu (Austrija), Međunarodnog takmičenja muzičke omladine (Srbija), Johanes Brams (Austrija), Fidelio specijal (Austrija), Antonio Janigro (Hrvatska), Petar Konjović (Srbija). Godine 2007. od strane umetničke asocijacije ArtLink proglašen je za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije. U okviru ovog priznanja, ostvario je i prvi kompakt-disk sa delima Paganinija, Dvoržaka, Davidova, Hajdna i Čajkovskog.  

 2018. godine proglašen je za ‘Mladog umetnika godine’ od strane revije „Muzika klasika“.

 Imao je zapažene solističke nastupe na međunarodnim festivalima: BEMUSAlpen ClassicaNote di PrimaveraBeogradski Čelo festBUNT, KotorArt.

 Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih umetnika kao što su Ralf Kiršbaum, Miša Majski, Alfred Brendel, Jens Peter Majnc, Dejvid Strejndž…

 Trenutno svira na instrumentu Karlosa Robertsa iz Kremone (2012).

 Ostvario je trajne audio snimke za RTS, ORF, RAI.

 Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona (2011 – 2019). Trenutno je zaposlen kao docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Nemanja Stanković poseduje sasvim specifičan pristup razumevanju muzike koji rezultira najvišim nivoom interpretacije.“  (Natalija Gutman, violončelistkinja)

 „Intenzivno, suptilno, nadahnuto…“ (Novosadski Dnevnik)

 „Može se reći da je Stanković pokazao i da je moguće približiti se idealnoj interpretaciji…“ (Kulturni krugovi, Radio Beograd 2)

 „Nemanja Radulović i Nemanja Stanković fascinirali su publiku virtuoznošću koja će se dugo pamtiti.“ (Blic)