Sandra Belić

sandra belic

Sandra Belić diplomirala je “Cum laude” u klasi André Navarra-e na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču. Istovremeno sa studijama, a i kasnije, usavršavala se kod Danijela Šafrana, Zigfrida Palma i Borisa Pergamenčikova.  Za poseban muzički podsticaj zahvaljuje se violončelistkinji Nataliji Gutman.

Kao solista nastupala je sa orkestrima Musica viva (Moskva), Liszt Ferenc (Budimpešta), Radio Bruxelles, Beogradskom filharmonijom, RTS, “Skovran” u SAD, Kini, Čehoslovačkoj (Praško proleće), Velikoj Britaniji. Izvodila je resitale u Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Izraelu, Rumuniji, a snimala je za  BBC, RAI, NHK (Japan), kao i za sve nekadašnje jugoslovenske radio stanice.  U festivale na kojima je nastupala spadaju i City of London Festival, Buxton, St. Albans (V. Britanija), “Szymon Goldberg” Toyama, “ICC” Kobe (Japan), Praško proleće (Češka), Santorini, Samos (Grčka), BEMUS, BUNT (Srbija).

Vodila je master klasove u Ukrajini (Kijev, konzervatorijum “Čajkovski”), Izraelu (Jerusalim, Rubin Academy),  Japanu (Osaka, Kobe, Toyama), Španiji (Burgos) i  u Italiji, na Konzervatorijumu u Milanu i dva letnja seminara u Narniju, kao i na kongresu ESTA Cremona 2019.

Šestoro kompozitora, domaćih i stranih, posvetilo joj je svoja dela. Premijerno u Srbiji izvela je koncerte A. Žolive-a i DŽ. Tavenera, a na Tribini savremene muzike dobila je nagradu za najbolju interpretaciju. Dobitnik je UMUS-ove nagrade za najbolji koncert u koncertnoj sezoni Beograda 2003.

Za sve vreme održavanja CelloFesta bila je njegov umetnički rukovodilac.

Posle učešća na ICC (Inter’l Cello Congress) u Kobe-u 2005., redovno je pozivana u Japan da održava master klasove i koncerte, što je rezultiralo izdavanjem CD-a sa muzikom Betovena i Šuberta, uz saradnju pijanistkinje Hiroko Ohki. Time je postala prvi srpski muzičar kome je izdat autorski disk u Japanu.

Profesor je violončela na FMU u Beogradu. Sandrin snimak Hendlovog dvostrukog koncerta sa njenim nekadašnjim studentom Nemanjom Stankovićem našao se na redovnom programu prestižne američke radio stanice “Performance Today” sa posebnom preporukom.