Simonida Rodić

Simonida Rodić je završila doktorske akademske studije (2015), specijalizaciju (2010) i diplomirala (2009) na studijskom programu za flautu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Master studije i specijalizaciju za instrument Pikola završila je u Norveškoj na Univerzitetu u Stavangeru, u klasi profesora Vidara Austvika.

Dobitnica je mnogih stipendija i nagrada na festivalima, republičkim i međunarodnih takmičenja. Izdvajaju se nagrade kao što su barokna Traverso flauta najpoznatijeg graditelja istorijskih instrumenata Rudolfa Tuca na kojoj uči i svira od avgusta meseca 2016. godine, zatim koncert na prestižnom Festivalu u Švencingenu (Nemačka) 2018. godine, nagrada iz fonda Bruno Brun za postignut najbolji uspeh na doktorskim studijama na studijskom programu duvačkih instrumenata u akademskoj 2015/2016. godini, prva nagrada i Grand Prix na Ohridskidskim biserima u Makedoniji, nagrada iz fonda Branislava & Jakov Srejovića za postignut najviši nivo izvođaštva na diplomskom ispitu, prve nagrade na takmičenjima Austria Barock Akademie, Davorin Jenko, Tahir Kulenović i mnoge druge.

Simonida je bila honorarni član Stavanger Simphony Orchestra, prva flauta Evropskog Omladinskog Orkestrea CEI-YO i radila u muzičkim školama u Norveškoj kao profesor flaute. Izvela je Norvešku premijeru Koncerta za flautu i orkestar Majk Mauvera u pratnji orkestra UIS blåserensemble.

Kao dobitnica Gran pria (Makedonija), u junu mesecu 2008. godine održala je dvonedeljnu turneju Stars of tomorrow, po gradovima Austrije i Nemačke. U okviru turneje nastupila je kao solista, sa gudačkim kvartetom Quartetto di  Gioia iz Republike Česke i gitaristkinjom Judit Bunk iz Nemačke. Jedan od koncerata snimila je Bavaria radio.

Simonida se usavršavala na majstorskim kursevima eminentnih umetnika kao što su: Emmanuel Pahud, Vincent Lucas, Michel Debost, Pierre-YvesArtaud, Andres Ljungar Chapelon, Aleš Kacjan, Ittez Gergely, Chalog Benedek, Mikael Helasvuo, Leone Buyse, Verena Fischer (traverso), Linde Brunmayr-Tutz (tr), Christian Gurtner (tr) i mnogih drugih.

 

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u zemlji i inostranstvu.