Vuk Ovaskainen

Vuk Ovaskainen rođen je u Beogradu 2001.godine.

Bio je laureat na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima 2010, 2012, 2014 i 2016. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji. Dobitnik je II nagrade na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj i u Licenu u Austriji.

Održao je oko 30 solistickih koncerata u Galeriji SANU, Artget-u, velikoj i maloj sali Kolarčeve zadužbine, Viteskoj sali (u Ljubljani), svečanoj sali skupštine grada Beograda, SKC-u i drugim dvoranama, a nastupao je na festivalima Čelo Fest, Artlink,BUNT i Šopen festu u Beogradu, i Ljubljanskom festivalu u Sloveniji.

Izveo je Haydn C dur i D dur koncerte u Skupstini grada i u velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa orkestrima „Artlink virtuozi“ i „zemunskim kamernim orkestrom“.

Vuk je učenik IV godine Matematičke gimnazije u Beogradu, i student II godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Sandre Belić.

Učestvovao je na kursu „Cello Gathering“ u Engleskoj, gde je i.o. radio sa Aleksandrom Bejlijem i Luiz Hopkins. Učestvovao je na mastorskim kursevima Arta Norasa, Hanu Kiskija, Natalije Gutman, Vensina Janga, Jana Foglera, Ištvana Vardaja, Nareka Haknazariana i nastupao je sa brojnim muzicarima u kamernoj muzici kao sto su Ištvan Vardaj, Stefan Milenković, Viktor Žilijen-Laferier, Dejan Mlađenovic, Uki Ovaskainen, Ognjen Popović, Tatjana Simonović…

2015. godine primio je nagradu „Stanojlo Rajičić“, za najbolje održani resital u galeriji SANU, a 2017. godine dobio je prestižnu nagradu „Artlink“ za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije. 

Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić komponovali su i posvetili Vuku svoja dela za solo violončelo.