Odjeci BUNTa!

BUNT 3.0 (2015)

dr. Miodrag Ignjatović:

BUNT pratim od početka – već tri godine i sve me više oduševljava! Počeo je više nego skromno: srazmerno se vrlo malo čulo o BUNT-u u krugovima muzičara, posebno među intelektualcima, a skoro ništa u javnosti. Po započinjanju festivala saznanje o BUNT-u se širilo, najpoznatiji muzičari (pojedinačno i u različitim sastavima) i uzvišene dive su svojim autoritetom i umetnošću zračili i opčinili publiku, koja je znala da prepozna BUNT i njegove prave vrednosti. Krug učesnika se širio: pojavili su se i mladi (ali već afirmisani umetnici), različiti sastavi (pa i hor autističnih mladih osoba) i novi učesnici, poznati umetnici iz Srbije, okolnih zemalja i Evrope… Svi su došli da podrže svoje kolege, umetnike Srbije, da se održi, pa čak i podigne nivo umetnosti u Srbiji. Otvorena je i izložba slika. Kultura ne sme da se ugasi u ovim prostorima! Naprotiv, u teškim vremenima duhovne vrednosti su sve potrebnije, te im značaj svakodnevno raste. Vredi se boriti za kulturu i umetnost i na ovim prostorima, za ovaj napaćeni narod, koji jedva preživljava. Ovo je jasna poruka onima koji treba da je čuju, prepoznaju značaj i promene svoj stav prema kulturi i umetnosti uopšte. Ako imaju sluha za sva ova dešavanja… I ovo je deo istorije Srba na ovim prostorima i Srbije kao države…

Irina Subotić:

Pogledala sam pažljivo program BUNT-a i odmah pišem s divljenjem i oduševljenjem – ne samo zato što ste uspeli da napravite veliki, ozbiljan, raznovrstan, sjajan program, nego zato što imate volje i snage… Divim se vama Ljubiša i Ivana, ali i ne-znam-kome-još, jer je  toliko toga uradjeno + izložba umetnika iz Pariza, a to mogu samo entuzijasti i snažne osobe kakvih je sve manje….

Znam koliko je komplikovano, neizvesno, mučno… A vama sve čestitke!

BUNT 2.0 (2014)

Akademik Dejan Despić:
(prilikom predstavljanja edicije njegovih nota u izdanju Brandstatter Musikverlag Köln/Cologne u okviru BUNT-a 8.novembra 2014.)

„Dobro znamo u kakvom okruženju živimo, naša kulturna i u okviru toga i muzička situacija je najblaže rečeno, žalosna.

Međutim, postoje i neke utešne pojave u tom našem zaista žalosnom okruženju, a jedno od njih je i ovaj BUNT kome prisistvujemo, to je BUNT protiv neštampanja ili nedovoljnog štampanja naših muzičkih dela, protiv neizvođenja ili nedovoljnog izvođenja naših muzičkih dela, što je prirodno povezano jedno sa drugim, jer gde nema nota ne može biti ni muzike.

U toj situaciji, kada, kako se to rado kaže, institucije ne funkcionišu, razna ministrstva, sekretarijati, udruženja itd, kada to sve ne funkcioniše ili “neće” da funkcioniše, tu u prvi plan po značaju izbija angažovanost pojedinca ili pojedinaca, u ovom slučaju kada je o BUNT-u reč, to su Ivana Stefanović i Ljubiša Jovanović, koji to sve nose na svojim leđima.

Ne može se dovoljno naglasiti koliko je ta aktivnost i to zalaganje pojedinaca bitno da u sitiaciju unese malo svetosti. Zato dugujem zahvalnost i njihovom zalaganju koje čini da sagledavamo postepeno kako taj BUNT raste i pretvara se u pravi festival svoje vrste.“

Tanja Petovar, 9.11.2014.

„Hvala na prilici koju ste nam priredili sa BUNT-om, a posebno na pozivu na sinoćni koncert. Te su dve mlade lepe zene, sestre Bizjak, odista su lepo iznenadjenje kao i njihovo sviranje. Sjajna izvedba nekoliko lepih kompozicija za koje do sada nisam ni čula ni znala. BUNT je pravi poduhvat i drago mi je da je uspeo.“

Rajko Maksimović, 6.11.2014.

Dragi Ljubiša,
kao što sam i očekivao – bilo je veličanstveno!!!
U stvari, bilo je VIŠE nego što sam očekivao!
Jer sam sedeo na 2m. od tebe i Srdjana a TO mi se nikada ranije nije desilo – to, da slušam IZNUTRA!
Veliko uzbudjenje.I, naravno, već po koji put se pokazalo, da ne da niko nije ravan Bachu, nego nije ni blizu NJEGA!
On je pravo čudo!
Čestitam, bravo!

Lidija Bizjak, 9.11.2014.

Bunt bedž je prvi ukras moje antikomšijske zavese u beogradskoj „klavirskoj“ sobi!
Hvala vam što ste nam pružili priliku da budemo deo Bunta! Sa velikim zadovoljstvom i razumevanjem okolnosti, razloga, izbora… ćemo uvek biti tu za te i slične inicijative, a pokušacemo i da stvaramo naše na kojima ćete onda vi biti naši gosti:-)))))
Ljubim vas!

Srdjan Teparić, 10.11.2014

U okviru ovogodišnjeg festivala BUNT koji se po drugi put održava kao ukazivanje na trenutnu situaciju koja vlada na današnjoj muzičkoj sceni, promovisani su neki od najboljih muzičara koje Srbija danas ima. I zaista, ako bi neka strategija trebalo da bude ulaganje u kulturu i obrazovanje danas, da bi se stostruko vratilo sutra, što se imena iz muzičke umetnosti tiče, dovoljno bi bilo uzeti spisak izvođača koji su nastupili na ovogodišnjem BUNTu, a koji su više nego vredni pažnje….
… Koncert sestara Bizjak jedan je od onih koji slušaoca ostavlja oduševljenog i bez komentara. Ako je cilj BUNTa bio da ukaže na ono najbolje što Srbija ima, onda je koncert o kojem je upravo bilo reči, bio pun pogodak.

Bojan Kovačević, 12.11.2014.

Osim koncerta sestara Bizjak, koji je iskazao svu moć zvuka dva majstorski svirana klavira, BUNT me zadužio odličnim izvodjenjem tri Bahova koncerta u skrivenoj a izvanrednoj sali u Resavskoj ulici i pokazao mi da Beograd ima umetnike, publiku i prostor da se izbavimo iz zaglavljenosti kulturne politike.

MŠ Vatroslav Lisinki na festivalu BUNT 2.0, novembar 2014.
Milena Živadinović, profesorka MŠ Vatroslav Lisinski i dirigentkinja

Učenici MŠ Vatroslav Lisinski sa svojim profesorima imali su vanrednu priliku i čast da u novembru mesecu nastupaju na festivalu BUNT 2.0, festivalu koji za cilj ima da prikaže i pokaže apsolutno neopravdano svesno zanemarivanje umetničke muzike i umetnika uopšte. Pod sloganom „Nije sve loše-dobra je muzika“, hor MŠ Vatroslav Lisinski otvorio je festival, svojim nastupom čvrsto podržao ideju BUNTa i pokazao da volje i nade ima, samo je malo onih koji ih prepoznaju. Učenici su nastupali i na koncertu „Zajedno“ , sa mladima iz muzičke radionice Republičkog udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom. Takođe, hor MŠ Vatroslav Lisinski otvorio je i završno veče festivala, na kome je imao izuzetnu čast da nastupa na bini sa najeminentnijim umetnicima današnjice, sa najplemenitijim ciljem- da se jednoj divnoj devojci obezbedi instrument kako bi nastavila svoje školovanje.
Ovom prilikom, želela bih da se u ime svojih učenika, njihovih roditelja, kolega i svoje lično ime zahvalim organizaciji festivala BUNT, najpre prof. Ljubiši Jovanoviću, koji nas je pozvao da nastupamo na festivalu i podelimo divnu energiju sa izvođačima i umetnicima koji svevreme imaju potrebu da govore, ali je malo onih koji imaju potrebu da čuju. BUNT 2.0 je pokazao da se dobar glas ipak daleko čuje i da zajedno možemo da pomerimo granice. Do sledećeg BUNT-a, pozdraviću vas rečima:
„Nije sve loše-dobra je muzika“! Živeli!

BUNT 1.0 (2013)

 

Casiopea-Kasiopeja, BUNT funpage, 6.novembar:

Festival BUNT je još jedna potvrda da se umetnost, kada je oslobođena novca, vine u neslućene visine. To nam istorija poručuje: kad god su upraviteji država i zajednica obezbeđivali umetnike, nastajala su uzvišena dela i činjenja. Nadam se da će nas BUNT uvesti u neku novu Renesansu, i vratiti stare, istinske vrednosti.

Hvala vam

Svetlana Kukolj, 6.novembar:

BUNT – Vatromet energije pretvoren znanjem i talentima profesionalnih muzičara u nesvakidašnji praznik koji već danima oplemenjuje stare i nove prostore Beograda. Hvala Ljubiša Jovanović na nesebičnoj želji i volji da postavljene standarde pomeri. Hvala Danijela Milutinović, Danijeli Bajić, Bojana Dimković, Trio Agape, Zoran Anić, Aleksandar Nikolić, Nikola Mijajlović i Miloš Bjelica, profesorima muzičke škole „dr Vojislav Vučković“, što su svojim nastupima, na ovom festivalu, podržali ostvarivanje nove vizije. Ponosna direktorka škole.

Trio Agape, 7.novembar:

Pred zavrsetkom smo, jedne nestvarne umetničke nedelje. Hvala BUNT-u i Ljubisa Jovanović, na organizaciji divnih koncerata i buđenju istinskog, zaboravljenog, kulturnog duha Beograda. Velika nam je čast ukazana, što smo nastupile na festivalu. Veliko hvala! Trio Agape – Danijela Milutinović, Danijela Bajić & Bojana Dimković

 Rajko Maksimović, 7.novembar, otvaranje Tribine kompozitora:

…Tribina je zaista institucija kulture u zemlji Srbiji.  A da li će to prepoznati nadležni koji treba da je podrže i održe, veliko je pitanje.

Uprkos opštem osiromašenju, uprkos situaciji u kojoj se visoka kultura sve više marginalizuje, situaciji u kojoj naši vrhunski umetnici u znak protesta što nemaju prilike da dobiju koncerte, ovih dana sviraju besplatno na Festivalu BUNT, koji su sami organizovali, dakle, uprkos svemu tome, Tribina se i ove godine oglasila veoma zanimljivim konceptom, koji je poveren izvrsnim izvođačima…

 Vojislav Rodić, 7. novembar:

Ko sluša „Radiovizor“ na Radio Bgd 2, mogao je jutros da čuje Ljubisa Jovanović nadahnut opis ove BUNTovne nedelje i razloge za BUNTovništvo umetnika i ništa manje BUNTovne publike, koje ima mnogo više nego što bi iko mogao da pretpostavi, na osnovu blatnjovizorske percepcije stvarnosti unajmljenih medija, koja je tako beskonačno daleko od autentične ljudske želje za pročišćavajućom lepotom atentičnog umetničkog doživljaja.

Može li se u bilo kom budžetu predvideti stavka – KATARZA, bez koje je ljudsko bitisanje samo pulsiranje moždane tečnosti između neurona umrtvljenih stroboskopskom distrakcijom obesmišljenih informacija koje nam šalju plivači-maratonci iz Mrtvog mora (mislim na Domanovićevo Mrtvo more):

„— Sem svinja, vele da imaju mnogo ministara, koje u penziji, koje na raspoloženju, ali njih ne izvoze na stranu. Izvoze samo svinje.“

Natasa Tasic Knezevic, 6. novembar:

Moram Vam reći da sam apsolutno oduševljena BUNTOM. Ako ikada budete hteli da sarađujete sa mnom, ja hocu… Bez nadoknade. BUNTOM protiv netalentovanih mediokriteta.

Mirjana Matić, 8.novembar:

Kakvo nadahnuće! Kakvo divno veče! Hvala našim profesorkama na ovom lepom, poučnom i inspirativnom koncertu!!!

Milica Nikolić, 8.novembar:

Ovakvi koncerti se pamte, iz ovakvih stvari učimo, hvala Vam!!!

Marina Benet, 9.novembar:

Fenomenalno! Beograd je bogat grad kada ima ovakve umetnike. Mozda bi trebalo da se prijavite za donacije iz inostranstva. Ljudi bi vise razumeli, verujem!

Milica Pejovic, 9.novembar:

Teško je rečima opisati zadovoljstvo koje sam osetila tokom koncerata na kojima sam prisustvovala – na žalost samo na tri. To je bilo pravo oseveženje za dušu, a i za telo! Pozitivna energija, odnos vrhunskih umetnika pre nama slušaocima I gledaocima, spontanost i dobra atmosfera među samim izvođačima su primer kako treba… živeti, raditi, misliti. I svi koji smo uljuljkani u sopstvenom grču I nezadovoljstvu vremena u kojem živimo smo dobili lekciju – osim što ćutiš, mumlaš nezadovoljan u svojoj spavaćoj sobi, izađi, stani na crtu, progovori, uradi ono što najbolje znaš u okviru svoje profesije na kulturan način I pokaži potrebu za promenom.

Čestitam od srca I želim da bunt traje!