BUNT se nastavlja, treći put

BUNT – Beogradska umetnička nova teritorija – nastao je 2013. godine kao spontani izraz podrške umetničkim vrednostima, visokim profesionalnim dostignućima u muzici kao i civilizacijskim dometima XXI veka uopšte. 

Kroz  BUNT se izrazio stav da su upravo te umetničke, profesionalne i civilizacijske vrednosti kod nas ozbiljno zapostavljene i narušene. 

BUNT je zato pružio priliku i podijum onim umetnicima koji su ostali bez zaslužene mogućnosti za stvaranje i rad. 

BUNT je apolitičan, neprofitan i oslonjen isključivo na umetničke i profesionalne vrednosti, dobru volju pojedinaca i iskreno interesovanje publike.

 

BUNT je dao primer kako se može raditi drugačije, s entuzijazmom, s pravom na različitost i uz primenu kriterijuma koji su isključivo profesionalni i predstavljaju najviši umetnički domet.

 

Oko projekta BUNT su se okupili oni koji smatraju da muzika predstavlja diverzitet, bogatstvo različitosti formi, učesnika, ansambala, izvođača, dela i  njihovih autora, kao i različitosti stilova, epoha, pravaca, ideja i ukusa.

BUNT se suprotstavlja sadašnjoj kulturnoj klimi u kojoj su umetnici iscrpljeni neizvesnošću u pogledu angažmana i mogućnosti za umetničko delovanje, u kojoj nestaju specijalizovani organizatori muzičkog života, u kojoj ne postoji osmišljena muzička sezona ni u glavnom gradu ni u ostatku Srbije, u kojoj brojni talentovani umetnici koji bi mogli biti učesnici kulturnih događaja i edukativnih projekata, gube entuzijazam, energiju, perspektivu i nadu.

Muzička umetnost se i dalje povija pod udarima svih vrsta kriza, politike, nemaštine, nemara, i, iznad svega, svesnog i/ili nesvesnog zanemarivanja svega onoga što je u umetnosti suštinski važno.

BUNT-u su se pridružili i likovni umetnici jer je suština BUNT-a u želji i potrebi da pokaže da razuđena slika stvaralaštva u Srbiji i dalje postoji i da se umetnost nikako ne može ugasiti.

 

BUNT se nastavlja.